Berichten

Table Top fotografie

Voor een aantal thema’s in Flickr Friday heb ik de afgelopen tijd regelmatig op een tafel een opstelling gemaakt en, vrijwel altijd, bij bestaand licht een opname gemaakt. Die foto’s zijn verzameld in onderstaand album op Flickr.

Lees “Table Top fotografie” verder

Mijn foto’s bij de Voedselbank

De Fotoclub Bilthoven verzorgt wisselende tentoonstellingen van foto’s van leden in de voedselbank in de Bilt. De komende paar maanden hangen daar de volgende foto’s van mij hand.

Hieronder een link naar de vermelding hiervan op de website van de fotoclub.

Ommetje-blommetjes

Nu het voorjaar weer begint en we in coronatijd nog steeds niet veel meer activiteiten kunnen ondernemen dan regelmatige “ommetjes”, maak ik ook weer, net als vorig jaar, foto’s van de lenteblommetjes.

Hieronder zie je er een aantal. Ik zal er in de loop van het voorjaar nog andere aan toevoegen.

Zie jij wat ik zie?

Binnen de werkgroep “Mixed Focus” van de Fotoclub Bilthoven wordt elke maand een thema vastgesteld. Voor onze bijeenkomst op 1 april 2021 was het thema “Zie jij wat ik niet zie“. Dit thema was gekozen omdat de werkgroepbijeenkomst op die specifieke datum was vastgesteld.

Dit uitdagende thema nodigde uit tot verder spelen met montagetechnieken, zoals ik die de laatste tijd wat vaker heb toegepast.

Lees “Zie jij wat ik zie?” verder

“Arches” voor FlickrFriday

Mijn inzending onder het eerdere thema “Arches” (oktober, 2019)

Zoals eerder gemeld doe ik zo af en toe mee met de uitdaging van FlickrFriday. Voor de week van 8 maart was het thema “Arches”.

Dit thema was al eerder langsgekomen. Mijn inzending van toen zie je hiernaast. Een tamelijk rechttoe-rechtaan opname van een hokje voor winkelwagentjes bij een supermarkt.

Ik besloot het deze keer wat anders aan te pakken en op zoek te gaan naar een mogelijk verrassend beeld van een boogbrug.

Lees ““Arches” voor FlickrFriday” verder

Vogels

In de loop der tijd heb ik een aantal foto’s van vogels gemaakt. Een aantal daarvan op onze reis in Zuidelijk Afrika, een paar gewoon in de tuin en op wandelingen in de buurt. In een paar gevallen probeerde ik de beweging ook vast te leggen.

Veel van de foto’s zijn bewerkt. Zo is de geelbek neushoornvoël in tegenlicht genomen, waardoor de vogel zelf nogal donker was. De belichting is in de nabewerking daarom stevig gecorrigeerd.

De recente foto’s van het roodborstje en de foto van het ijsvogeltje zijn nauwelijks bewerkt; alleen bijgesneden naar een vierkant formaat. De kleurenrijkdom van deze beestjes is heel mooi.

Lees “Vogels” verder

Drieluiken

Binnen de werkgroep Mixed focus hebben we ons bezig gehouden met het onderwerp “Drieluik”. Mijn uitwerking is deels geïnspireerd door de stillevens van Helmantel, die ik recent in het Drents Museum heb gezien. Stoeiend met drie uien, koos ik uiteindelijk om één foto in drieën te knippen en de zijpanelen te construeren door ze beide op precies tegengestelde wijze perspectivisch te vertekenen. Daardoor zouden die zijpanelen eruit moeten zien alsof zij uit het vlak komen. Dit laatste wordt versterkt door om elk van de “panelen” een “lijst” te maken. Het levert in mijn idee ook een sterke samenhang tussen de drie “panelen“.

Daarna heb ik hetzelfde plaatje gemaakt met drie mandarijnen en met drie trostomaten.

Lees “Drieluiken” verder

Bokeh

De opdracht voor oktober binnen de werkgroep Mixed Focus was “Bokeh”. Ik heb besloten om voor dat onderwerp wat te spelen met de instelling van het diafragma. Hieronder zie je het resultaat van zo’n experimentje: met steeds scherpgesteld op het grote tandwiel heb ik een reeks foto’s gemaakt met steeds een groter diafragma. Ongeveer een halve meter onder dat tandwiel lagen een aantal rode k’nex-stukjes die ik onscherp in beeld het bokeh wilde laten representeren.

“contactvel”
Lees “Bokeh” verder

Jeugdherinneringen

Ik doe zo af en toe mee met de wekelijkse uitdaging van Flickr Friday. Elke vrijdag wordt voor de deelnemers aan deze groep een thema gepubliceerd. Je hebt dan tot de volgende vrijdag de tijd om een foto onder dit thema in te leveren. Mijn bijdragen aan deze groep zie je helemaal onder aan dit bericht. Hier beschrijf ik hoe ik met een van deze thema’s ben omgegaan. Door de beperkingen opgelegd door het corona-virus heb ik de rust en de tijd om met deze opdracht wat te experimenteren.

Deze week (2020, week 21) is het thema van die uitdaging “Childhood memories”. Ik heb daarvoor mijn oude Meccano-set tevoorschijn gehaald. Daarin zitten onderdelen waarmee mijn vader in de vroege jaren dertig heeft gespeeld, ikzelf in de late jaren vijftig en mijn zonen in de jaren 80 van de vorige eeuw

Lees “Jeugdherinneringen” verder

De bloemetjes in de lente van 2020

Deze lente van 2020 is een zeer merkwaardige, vooral natuurlijk door de gevolgen van de verspreiding van het corona-virus. Het weer is buitengewoon mooi en warm voor de tijd van het jaar. Er is niet veel te doen, behalve een kort wandelingetje door de parken en bossen nabij Utrecht-oost.

Lees “De bloemetjes in de lente van 2020” verder