Berichten

Vogels

In de loop der tijd heb ik een aantal foto’s van vogels gemaakt. Een aantal daarvan op onze reis in Zuidelijk Afrika, een paar gewoon in de tuin en op wandelingen in de buurt. In een paar gevallen probeerde ik de beweging ook vast te leggen.

Veel van de foto’s zijn bewerkt. Zo is de geelbek neushoornvoël in tegnelicht genomen, waardoor de vogel zelf nogal donker was. De belichting is in de nabewerking daarom stevig gecorrigeerd.

De recente foto’s van het roodborstje en de foto van het ijsvogeltje zijn nauwelijks bewerkt; alleen bijgesneden naar een vierkant formaat. De kleurenrijkdom van deze beestjes is heel mooi.

Lees “Vogels” verder

Drieluiken

Binnen de werkgroep Mixed focus hebben we ons bezig gehouden met het onderwerp “Drieluik”. Mijn uitwerking is deels geïnspireerd door de stillevens van Helmantel, die ik recent in het Drents Museum heb gezien. Stoeiend met drie uien, koos ik uiteindelijk om één foto in drieën te knippen en de zijpanelen te construeren door ze beide op precies tegengestelde wijze perspectivisch te vertekenen. Daardoor zouden die zijpanelen eruit moeten zien alsof zij uit het vlak komen. Dit laatste wordt versterkt door om elk van de “panelen” een “lijst” te maken. Het levert in mijn idee ook een sterke samenhang tussen de drie “panelen“.

Daarna heb ik hetzelfde plaatje gemaakt met drie mandarijnen en met drie trostomaten.

Lees “Drieluiken” verder

Bokeh

De opdracht voor oktober binnen de werkgroep Mixed Focus was “Bokeh”. Ik heb besloten om voor dat onderwerp wat te spelen met de instelling van het diafragma. Hieronder zie je het resultaat van zo’n experimentje: met steeds scherpgesteld op het grote tandwiel heb ik een reeks foto’s gemaakt met steeds een groter diafragma. Ongeveer een halve meter onder dat tandwiel lagen een aantal rode k’nex-stukjes die ik onscherp in beeld het bokeh wilde laten representeren.

“contactvel”
Lees “Bokeh” verder

Jeugdherinneringen

Ik doe zo af en toe mee met de wekelijkse uitdaging van Flickr Friday. Elke vrijdag wordt voor de deelnemers aan deze groep een thema gepubliceerd. Je hebt dan tot de volgende vrijdag de tijd om een foto onder dit thema in te leveren. Mijn bijdragen aan deze groep zie je helemaal onder aan dit bericht. Hier beschrijf ik hoe ik met een van deze thema’s ben omgegaan. Door de beperkingen opgelegd door het corona-virus heb ik de rust en de tijd om met deze opdracht wat te experimenteren.

Deze week (2020, week 21) is het thema van die uitdaging “Childhood memories”. Ik heb daarvoor mijn oude Meccano-set tevoorschijn gehaald. Daarin zitten onderdelen waarmee mijn vader in de vroege jaren dertig heeft gespeeld, ikzelf in de late jaren vijftig en mijn zonen in de jaren 80 van de vorige eeuw

Lees “Jeugdherinneringen” verder

De bloemetjes in de lente van 2020

Deze lente van 2020 is een zeer merkwaardige, vooral natuurlijk door de gevolgen van de verspreiding van het corona-virus. Het weer is buitengewoon mooi en warm voor de tijd van het jaar. Er is niet veel te doen, behalve een kort wandelingetje door de parken en bossen nabij Utrecht-oost.

Lees “De bloemetjes in de lente van 2020” verder

Lentegroen

Nu we door de Corona veel binnen zitten en allerlei activiteiten niet door kunnen gaan, wordt er binnen de fotoclub Bilthoven een aantal online-activiteiten opgezet en uitgevoerd. Zo heeft één van de werkgroepen binnen deze vereniging, de werkgroep Mixed Focus zichzelf thema’s opgelegd die we online via het discussieforum van de vereniging met elkaar delen en bespreken. Dat discussieforum is alleen toegankelijk voor leden van de fotoclub.

Voor de periode aril-mei is het thema “(Lente)-groen“. Ik presenteer hier enkele van mijn foto’s die ik binnen dat thema maak.

Lees “Lentegroen” verder

Mijn foto’s in 2019

Het afgelopen jaar heb ik, naar mijn gevoel, mijn fotografie verder goed ontwikkeld. Ik heb de kneepjes van de fotobewerking verder onder de knie gekregen en, na de aanschaf van een nieuwe camera, de technische kwaliteit van mijn foto’s flink zien toenemen.

Ik krijg nu meer en meer het gevoel dat ik ook had in de tijd van de analoge fotografie: je maakt een opname (toen als “negatief”; nu als “RAW”-bestand) en bewerkt dat vervolgens in de donkere kamer (toen) of op je computer (nu) tot het plaatje wat je wilt laten zien.

Lees “Mijn foto’s in 2019” verder

Excursie Leidse Rijn

Op 29 oktober 2019 maakte nam ik deel aan een excursie en rondleiding door Leidse Rijn, de grote vinex nieuwbouwwijk bij Utrecht. Deze rondleiding was georganiseerd door de Probus Club Klein Sticht, waar ik sinds kort lid van ben.

Dankzij het stralende heldere weer heb ik enkele foto’s kunnen nemen. Ik ben nog bezig met het uitwerken van enkele van die foto’s, dus het album waarin ik deze foto’s verzamel zal nog wat uitgebreid kunnen worden. Ik neem mij voor ook nog minstens een keer terug te gaan naar Leidse Rijn om meer foto’s te nemen.

Het album met foto’s zie je hieronder (door te klikken op de foto zie je de hele foto).

Mijn deelname aan de Flickr Friday groep

Sinds enige maanden heb ik mij aangesloten bij een groep binnen Flickr. Deze groep “Flickr Friday” krijgt elke vrijdag een thema voorgelegd. Deelnemers aan deze groep hebben dan een week de tijd om één foto onder dit thema aan de groep aan te bieden.

Het is elke week weer een uitdaging om een beeld te bedenken dat onder het gekozen thema valt en er dan iets moois van proberen te maken.

Lees “Mijn deelname aan de Flickr Friday groep” verder

Elbphilharmonie, Hamburg

Een kort tripje naar Hamburg leverde wat mij betreft een paar mooie architectuurfoto’s op van een fascinerend gebouw: de Elbphilharmonie aan de haven van Hamburg. Dit muziektheater is gebouwd bovenop een vroeg-twintigste-eeuws pakhuis. In de bovenbouw is ook nog een hotel en een aantal zeer dure appartementen gerealiseerd.

Lees “Elbphilharmonie, Hamburg” verder