Mijn fotografie

Sinds enige tijd ben ik weer lid van een fotoclub, en wel de Fotoclub Bilthoven en omstreken. Verdere informatie over die club vind je op hun website.

Mijn onderwerpen

Ik ben geen alles-eter. Ik heb moeite mijn camera te richten op mensen, die daar niet om hebben gevraagd. Ik maak daarom erg weinig portretten. Eigenlijk alleen van familie en vrienden. Die portretten zul je niet op deze site vinden.

Een aantal voorbeelden van onderwerpen de foto’s zoals ik die wél maak en op Flickr publiceer, vind je – per onderwerp-categorie – in een reeks albums op Flickr:

Een voorbeeldToelichtingAlbums op Flickr
Ik maak graag landschapsfoto's. Daarbij ben ik vooral geboeid door kleur en vorm en vaak lijn.Landschappen
Vanaf de begindagen van mijn fotografie ben ik geïnteresseerd in architectuur-foto's. Daarbij zijn vooral de, veelal rechte, lijnen en vlakker voor mij van groot belang.Architectuur
Bijzondere plaatsen leveren bijzondere foto's. Ik probeer altijd mooie foto's van bijzondere plaatsen te maken en niet alleen foto's van mooie bijzondere plaatsen.
Mensen komen niet vaak in mijn foto's voor. en als ze (per ongeluk) wel in mijn foto's voorkomen, probeer ik ze in de fotobewerking te verwijderen.
Bijzondere plaatsen
Ergens in de jaren 60 ben ik begonnen met wat serieuzer te fotograferen, uiteraard analoog. Digitaal bestond nog niet. In mijn eigen donkere kamer maakte ik afdrukken in grotere formaten (tot zo'n 30 x 40 cm).
Een aantal van die foto's heb ik inmiddels gedigitaliseerd.
Zwart-wit

Techniek

Apparatuur

Tot juni 2019 fotografeerde ik vooral met een Nikon D3200 in raw format. Ik beschouw die ruwe foto’s alsof het mijn vroegere negatieven waren, uiteraard niet in geïnverteerde kleuren of grijstinten. Dat geeft mij de meeste vrijheid om die foto’s dan tot positieven te bewerken, de JPG-bestanden die je hier en elders ziet.

Sinds kort ben ik in het bezit van een Nikon Z6: een grote stap vooruit in mogelijkheden en kwaliteit van de camera.

Ik fotografeer zowel voor mijzelf en mijn familie, als ook met als doel de foto’s op een of andere manier te presenteren, bijvoorbeeld op mijn huidige fotoclub: Fotoclub Bilthoven. Op deze site beperk ik mij tot deze laatste groep foto’s.

Software

De bewerking van mijn foto’s gaat meestal in twee stappen:

  • Conversie van RAW naar TIFF met de Nikon software Capture NX-D;
  • in deze stap zet ik soms een horizon recht en pas ik, indien nodig, de belichting nog aan
  • Verdere bewerkingen doe ik in Gimp (huidige versie 2.10.10)

Op mijn Tips en Trucs-pagina beschrijf ik een groeiend aantal recepten voor bewerkingen in Gimp, zoals ik die in de loop van de tijd heb toegepast.

Andere software die ik gebruik:

  • Hugin voor panorama‘s
  • Exif Pilot om de exif data bij mijn foto’s te beheren
  • CEWE Fotoservice voor fotoboeken en een deel van mijn grote prints

Afwerking

De foto’s zoals op deze site gepresenteerd hebben allemaal een witte (soms gekleurde) rand. De afwerking die ik nu daarbij meestal toepas is:

  • Ik zorg dat de foto ook digitaal precies is zoals ik hem zou willen laten printen: meestal passend in één van mijn wissellijsten en een rand die als een opgedrukt passe-partout geldt.
  • Plak de afgedrukte foto op foamboard van bijvoorbeeld 3 mm dikte