<<onder constructie>>
Enkele gedachten vooraf
Ik zie het bewerken en nabewerken van digitale foto’s als een ambacht, net als analoge foto’s ontwikkelen en afdrukken. Een ambacht is handwerk dat wordt aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen. Hoewel een camera en een fotobewerkingsprogramma wellicht niet onmiddellijk met hamers, beitels of andere gereedschappen worden geassocieerd, zijn zowel camera als software niet anders dan gereedschappen om een product te maken. In dit geval een foto.
Een van de belangrijkste kenmerken van een ambachtsman of -vrouw is dat die persoon zijn gereedschappen goed kent. De meeste (amateur)fotografen zullen hun camera goed kennen. Dat geldt veel minder voor de fotobewerking. Dat zal vaak een vorm van recepten uitvoeren zijn. Ik ben van mening dat het de (amateur)fotograaf helpt om zijn fotowerk goed te beheersen ook kennis en inzicht nodig is in wat die camera en de bewerkingssoftware precies doen.
Op deze set pagina’s probeer ik inzicht te geven in hoe ik mijn ambacht ontwikkeld heb, nog steeds ontwikkel en uitvoer. Voor verdere uitwerking van de ideeën klik je op de titel of het plaatje bij het onderwerp waar je meer over wilt lezen.
Fotobewerking is een integraal onderdeel van digitale fotografie. De sensor in de camera levert informatie op die moet worden bewerkt tot een foto op een computerscherm of een printer. Dat proces is niet fundamenteel anders dan in de analoge fotografie, waar een film moet worden ontwikkeld tot een negatief beeld, dat vervolgens moet worden gebruikt om de uiteindelijke print te maken. Het verschil zit vooral in het gereedschap: chemie in de analoge fotografie en software in de digitale fotografie.
Het tot stand komen van een fotografische afbeelding is een proces van tenminste twee stappen:
- het vastleggen van informatie door de sensor in je camera , resulterend in het RAW-bestand en
- het bewerken van die informatie tot een bruikbaar beeld, het JPG-bestand, door de software in je camera of op je computer.
Je kunt op twee manieren ingrijpen: tijdens de conversie van RAW naar JPG, maar ook door aanpassingen in de geëxporteerde JPG uit te voeren.
Bewerken
De belichting in je foto aanpassen kan veel meer zijn dan het corrigeren van een of enkele stops die je bij de opname misschien niet optimaal hebt gekozen. Andere mogelijkheden zijn het oplichten van schaduwen, meer doortekening verkrijgen in de hoge lichten en plaatselijk “tegenhouden” of “doordrukken” (termen uit de analoge fotografie).
De kleurgevoeligheid van je sensor is anders dan die van je oog. Bovendien corrigeert de sensor niet voor het type licht dat op je onderwerp valt. In kunstlicht is dat aanmerkelijk roder dan in zonlicht. Tegenhanger daarvan is dat zonlicht veel blauwer is dan kunstlicht. Je bewerking corrigeert hiervoor door de keuze van de witbalans, ook wel kleurtemperatuur.
Lichtheid, Verzadiging en Contrast
Gepland
Wat gebeurt er als je de lichtheid, de verzadiging en het contrast in je foto aanpast?
Verscherpen
in bewerking
Verscherping is in de digitale fotografie een noodzakelijke, maar tamelijk complexe zaak. Het is goed verscherping als een twee staps-proces te zien:
- Bij het interpreteren van de sensor-uitvoer (het RAW-bestand) naar een kleurenafbeelding.
- Bij het verder (na)bewerken van de foto. In deze stap kun je de foto verder naar je smaak verbeteren.
Camera merk specifieke zaken
Gepland
Veel camera’s hebben verschillende sets van gecombineerde instellingen (verscherping, contrast, verzadiging, tint) die allemaal een andere keuze maken in de eerder genoemde instellingen.
Bij Nikon heten die instellingen Picture Control, bij Canon Picture Styles.
Nabewerken
Perspectief
Gepland
Bijlagen
- Bestandstypen (gepland)
- Digitale kleuren
- Histogrammen (gepland)
- Curve gereedschap
- Kleurtemperatuur en witbalans