Het idee achter de curve
De “curve” is een gereedschap om de verdeling van licht en donker over je foto te veranderen. Om een gevoel te krijgen wat de curve doet passen we dit gereedschap allereerst in extreme mate toe op de zwart-wit foto van Figuur 1.
De (onveranderde) curve die bij deze foto hoort, is een rechte lijn van linksonder naar rechtsboven in een grafiek waarin horizontaal en verticaal een schaal van donker naar lichte helderheid is weergegeven. Horizontaal zie je de verdeling op de originele foto, en verticaal die op de resulterende foto, na toepassen van de curve. De gele pijl geeft hier voor een helderheid aan de hoge kant in de oorspronkelijke foto aan dat bij de bewerking die tint dezelfde blijft. De rechte lijn van linksonder naar rechtsboven geeft aan dat de helderheid nergens wordt aangepast.
In Figuur 2 is, door verslepen van de hoekpunten van de lijn, links helemaal naar boven en rechts helemaal naar onder, een negatief ontstaan. De geeft pijl geeft weer aan dat de licht tint nu ergens in het donkere gebied terecht komt. De rechte lijn van linksboven naar rechtsonder keert de helderheid dus precies om.
In de praktijk
in de praktijk zul je natuurlijk vrijwel nooit de helderheid om willen keren. Door de lijn te vervormen zul je wel in staat zijn om in specifieke helderheidsgebieden de verdeling te beïnvloeden. Dat kan op verschillende manieren.
Figuur 3 toont een landschap langs de Maas in Noord-Brabant, zoals ik dat tijdens een fietstocht vastlegde. Het histogram, rechtsboven, geeft de helderheidsverdeling van de drie basiskleuren (blauw, rood en groen) afzonderlijk.
Rechtsonder is het curve-gereedschap te zien. De eenvoudigste manier om dit gereedschap te gebruiken is het schuifje gamma.
In Figuur 4 is het gamma-schuifje naar 1,50 geschoven, waardoor de curve naar boven wordt gekromd. De lage helderheden van elk van de drie basiskleuren worden daardoor wat uit elkaar getrokken: er komt meer detail in de donkere delen van de foto, met name de voorgrond.. Dat gaat ten koste van detail in de licht delen van de foto.
Uiteraard kun je het schuifje ook naar de andere kant bewegen. Figuur 5 geeft het resultaat bij een keuze voor gamma van 0,7.
De curve is naar beneden gebogen en de foto is in zijn geheel wat donkerder geworden. Wel met meer tekening in de lichtere delen, de lucht.
Wellicht wil je zowel in de donkere, als in de lichte delen meer tekening. Dan zul je een zogenaamde s-curve moeten toepassen. Figuur 6 laat dat zien.
Het curve gereedschap biedt naast heel veel flexibilteit ook nog de mogelijkheid om de range van helderheden aan te passen. Dat is in Figuur 6 gedaan voor de hoge lichten in de oorspronkelijke foto. Aan de rechterkant is de rand van de grafiek iets naar links geschoven. De oorspronkelijke foto heeft geen pixels in 10% hoogste helderheden. Door de rechterrand van de foto naar links te schuiven worden de pixels in de oorspronkelijke foto over de hele beschikbare range verdeeld.
Tot slot
De aanpassingen hierboven zijn allemaal uitgevoerd in de RAW-converter NX Studio van Nikon. Fotobewerkingsprogramma’s als Gimp en Photoshop (Elements) bieden deze gereedschappen ook aan voor JPG-bestanden. Omdat de RAW-bestanden veel meer informatie bevatten dan de JPG-bestanden is het verstandig dit soort manipulaties in de RAW-converter uit te voeren om de hoogst mogelijke kwaliteit in je resultaat te bereiken.