Verschillende kleuren wit
Om het effect van de soort belichting op een foto te laten zien, zie je hieronder twee foto’s van een wit kopje op een witte achtergrond. De bovenste foto is genomen in de schaduw, met natuurlijk licht van buiten. De onderste foto bij direct zonlicht.
- In de linker kolom zie je de foto zoals die is gemaakt met een vaste keuze voor de lichtbalans, in dit geval een kleurtemperatuur van 4000K. De schaduw-foto is wat groenig, terwijl de zonlicht-foto wat blauwig is.
- In de rechter kolom heeft de software een automatische lichtbalans berekend, waardoor de groenige en blauwige kleurzweem zijn verdwenen. In de schaduw kiest de software voor 4372K en in het directe zonlicht voor 5235K.
Kopje in de schaduw
Een wit kopje in de schaduw, natuurlijk licht;
- links 4000K
- rechts 4372K
Kopje in de schaduw
Een wit kopje in direct zonlicht;
- links 4000K
- rechts 4372K
In de histogrammen bij elk van de foto’s wordt de helderheidsverdeling voor de drie basiskleuren apart weergegeven. Bij de vaste keuze van 4000K voor de witbalans liggen de verschillende helderheden voor de drie kleuren niet over elkaar heen. De automatische witbalans vervormt en verschuift de afzonderlijke histogrammen zo, dat ze wel over elkaar vallen. Het resultaat is dat de zweem is verdwenen.
De verdeling van de verschillende kleuren (spectrum), afkomstig van een lichtbron, hangt af van de temperatuur van (het oppervlak) van die lichtbron. Dit wordt beschreven door de Wet van Planck. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Planck.
<<verder aanvullen met lichtheid, contrast, kleurtoon>>