<<onder constructie>>
Een sensor in een digitale camera registreert de helderheid in drie verschillende basiskleuren, rood, groen en blauw. Die informatie wordt een-op-een in een RAW-bestand opgeslagen. Onderstaande animatie geeft welke kleuren ontstaan las je deze drie basiskleuren op volle intensiteit combineert.
In de sensor worden die drie verschillende kleuren geregistreerd door middel van een filtermasker bovenop de gevoelige laag. Hiernaast zie je zo’n filter (het zogenaamde Bayer filter) bovenop de gevoelige pixels van de sensor.
In een foto zullen de intensiteiten van elke kleur op de pixels van je foto verschillend zijn. Daarmee worden alle kleuren in je foto gegenereerd.
De figuur hiernaast geeft aan hoe de camera uit de originele data van de sensor een beeld construeert:
- Dit is het plaatje wat we gaan fotograferen
- De sensor (120 bij 80 pixels) zelf kent geen kleuren, maar registreert de helderheid van het licht dat op elke pixel valt
- Door rekening te houden met het keurfilter wat boven elke pixel ligt, wordt dit beeld geïnterpreteerd in kleur.
- Voor de andere kleuren, dan die boven elk pixel ligt wordt een helderheid geïnterpoleerd op basis van de vier aangrenzende pixels.
- Ter vergelijking het plaatje zoals dat er uit zou zien als je het oorspronkelijke beeld (kleurgevoelig) had gerasterd naar 120 bij 80 pixels.
Onderstaande animatie laat zien wat de invloed is van een, twee of alle drie de kleuren optellen tot het uiteindelijke beeld.
<< verder uitwerken>>