Ik ben nog uit de tijd van de analoge fotografie. Toen was “nabewerking” altíjd noodzakelijk. Je moest immers van een negatief een positieve afdruk maken. In dat afdruk-proces maakte je nog allerlei keuzen over de papier-soort, de belichting, wel of niet doordrukken/tegenhouden, onthoeken, (bij kleur) de kleurfilters in je vergroterkop enz. enz.
Voor mij voelt de digitale bewerking niet anders dan ik in de analoge tijd deed. Mijn uitgangspunt nu is een RAW-bestand (NEF voor mijn Nikon-camera). Ik beschouw die als een digitaal “negatief”, dat in de fotobewerking wordt omgezet naar een JPG-bestand, het “positief”. Ik probeer fotobewerking te benaderen als een ambacht.
Natuurlijk probeer je je RAW-bestand al zo goed mogelijk te krijgen. Maar een bewerking naar JPG blijft noodzakelijk. Je kunt alle keuzen daarvoor aan de software van je camera overlaten (en dat is vaak heel prima) of je kunt die keuzen zelf maken in je nabewerkingsprogramma.
Ik vind het leuk om dat allemaal in eigen hand te houden en de (overigens uitstekende) software van de camera te laten voor wat die is. Het is voor mij onderdeel van het plezier dat ik heb om een plaatje te maken van iets dat ik mij herinner gezien te hebben. Dat is niet altijd precies wat de sensor van mijn camera heeft vastgelegd.
Software
De bewerking van mijn foto’s gaat meestal in twee stappen:
- Conversie van RAW naar JPEG met de Nikon software NX Studio; in deze stap
- zet ik soms een horizon recht en
- pas ik, indien nodig, de belichting nog aan
- Verdere bewerkingen doe ik in Gimp (huidige versie 2.10.10), waarin ik ook de volgende plugins beschikbaar heb
- NIK Filters (een oudere nog gratis versie)
- G’mic filters.
Andere software die ik gebruik:
- Hugin voor panorama‘s
- Exif Pilot om de exif data bij mijn foto’s te beheren
- CEWE Fotoservice voor fotoboeken en een deel van mijn grote prints
Afwerking
De foto’s zoals op deze site gepresenteerd hebben meestal een witte (soms gekleurde) rand.
De afwerking die ik nu daarbij meestal toepas wanneer ik de foto zal laten printen is:
- Ik zorg dat de foto ook digitaal precies is zoals ik hem zou willen laten printen: meestal passend in één van mijn wissellijsten en een rand die als een opgedrukt passe-partout geldt.
- Ik plak de afgedrukte foto op foamboard van bijvoorbeeld 3 mm dikte.
Tot slot
Ik heb de afgelopen tijd eens goed gekeken naar het hoe en waarom van fotobewerking. Ik ben bezig mijn gedachten daarover op te schrijven. Je vindt de resultaten daarvan hier.