Site Overlay

Corrigeren naar wat ik wilde “zien”

Tijdens een fietstochtje zag ik een pas gemaaide akker met mooi zichtbare richels, weglopend van mijn standpunt. Bij thuiskomst bleek deze foto niet helemaal wat ik had willen zien. De foto die ik uiteindelijk op mijn Flickr-account plaatste is dat wel.

Mijn uiteindelijke resultaat (klik op de foto voor de versie op Flickr)

Hieronder beschrijf ik hoe ik daar toch ben uitgekomen

De originele opname zie je in onderstaande schermdump van mijn bewerking in Gimp. Zoals je ziet heb ik de foto iets met de klok mee gedraaid om de horizon precies horizontaal te krijgen. De verticale stippellijn loopt precies over een lantaarnpaal, die op dit formaat nauwelijks zichtbaar is, maar die ik heb gebruikt om verschillende lagen precies uit te lijnen.

De originele opname

Wat mij bij thuiskomst vooral stoorde, was dat de richels links veel minder ver doorlopen dan rechts en dat de voren op de voorgrond dus ook niet horizontaal door het beeld lopen. Om dat op te lossen gebruikte ik het “perspectief-correctie” gereedschap van Gimp. Om de horizon en de lucht niet te verstoren heb ik dat toegepast op allen het deel van de foto onder de horizon.

Perspectief correctie op het onderste deel van de foto

Zoals je ziet heb ik het verschil tussen links en rechts bijna helemaal weg gecorrigeerd. Dat gaf naar mijn oordeel het mooiste beeld.

Tot slot heb ik de foto afgewerkt door te croppen en er een kader omheen te zetten.

De afwerking.

Uiteindelijk heb ik ook nog twee stokjes met wapperend lint eraan weggehaald met behulp van het “clone” gereedschap en de wat donkere band net onder de horizon iets lichter gemaakt.

Al met al leverde dit de foto die ik heb willen maken.

3 thoughts on “Corrigeren naar wat ik wilde “zien”

  1. Beste Tinus,
    De nieuwe foto is een aanzienlijke verbetering. Ik vind dat aan de kern van de foto niets veranderd is. Wat je laat zien, zag je ook echt en laat je nu ook ons zien. Het verschil tussen ‘kijken’ en ‘zien’ is fluïde, wat ook al uit de bespreking bleek. Het gaat er denk ik om dat je laat zien wat je raakt, niet om een zelf gefabriceerde constructie. Dat is ook de reden waarom ik gesuggereerd had bij de opdracht ‘stil landschap’ gevraagd had om niet teveel te bewerken, zodat we konden praten over wat je raakt. Misschien heeft het zin samen eens John Berger er op na te slaan (moet ik zelf ook nog doen). Zie bv https://volwassenenleren.nl/berger-ways-of-seeing/. Mooi dat je dit thema en deze vraag zo serieus benadert! Bouwe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *