Beeldhouwwerken op ArtZuid 2019

In Amsterdam-Zuid wordt elke twee jaar een beeldenexpositie in de buitenlucht georganiseerd onder de titel ArtZuid. Met foto-maatje Monica heb ik mij daar wat uitgeleefd op details van deze vele interessante en mooie beelden. Enkele resultaten, na bewerking, vind je hieronder.

Een van de ontdekkingen was in onderstaand beeld van Henk Visch, genaamd Subterranean man. Hieronder zie je twee keer de kop van dit beeld in detail vanuit twee verschillende hoeken. De gezichtsuitdrukking lijkt nogal verschillend vanuit deze twee standpunten:

  • Links: frontaal gefotografeerd zie je een wat spottende, misschien zelfs wat cynische blik
  • Rechts: gefotografeerd van links, een beetje omhoog gericht, zie je eerder een wat norse, misschien zelfs boze blik.

Een indrukwekkend grote, witte hond van Yoshitomo Nara is geplaatst op de hoek van de Apollolaan en de Beethovenstraat, waar je met tram 5 op weg van Amsterdam Zuid naar het Museumplein langs komt. Dat beeld had ik dan ook al zien staan vanuit de tram.

Ik heb er wat omheen gecirkeld en uiteindelijk met de lens in de groothoekstand een frontaal genomen hondekop van gemaakt. Hierin vallen de, wat mij betreft wat Japans aandoende, ogen in het beeld op.

Er staan langs de Apollolaan in de middenberm een paar fantastische bomen. Eén daarvan heb ik proberen te plaatsen in een uitgestrekte hand van Aristide Maillol. Daartoe heb ik drie opnamen gemaakt: twee met groot diafragma, scherpgesteld op respectievelijk de hand en op de boom, en een met een klein diafragma en grote scherptediepte. De laatste gaf weliswaar zowel de boom als de hand redelijk scherp weer, maar ook de achtergrond en omgeving. Daardoor zag je de boom niet écht op de hand staan.

De twee eerste foto’s heb ik als lagen in Gimp precies over elkaar gelegd (voor zover mogelijk, alle foto’s waren uit de hand genomen, dus niet exact vanaf dezelfde positie). In een volgende stap heb ik de scherp gefotografeerde boom over de onscherpe gekloond, zoals beschreven in een van mijn Tips en Trucs. Het resultaat zie je hiernaast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *