Site Overlay

Het EU-parlementsgebouw in Brussel

Gedurende een weekendje in Brussel bezocht ik ook de Europese wijk, en met name ook het plein vóór het Altiero Spinelli-gebouw van het Europees Parlement. Hoewel het plein voor dat gebouw vrij groot is, is het niet groot genoeg om zoveel afstand te nemen dat de hele gevel op één foto past.

Een panoramafoto gemaakt met Hugin

Om het gebouw tóch op de foto te krijgen heb ik een panorama gemaakt door in totaal zeven opnamen vanaf hetzelfde punt te maken en die aan elkaar te monteren. Hier laat ik het resultaat zien.

In onderstaand plaatje vind je op de bovenste rij de originele opnamen. Zij zijn allemaal binnen korte tijd vanuit hetzelfde standpunt gemaakt en overlappen elkaar deels. Alle foto’s zijn gemaakt met een brandpuntafstand van 18 mm, ISO 400, belichtingstijd 1/250 s, diafragma f/8.

Het panorama maken

Het tot stand komen van het panorama; bovenste rij: originele foto’s; middelste rij: perspectiefcorrecties door Hugin; onderste rij: het resultaat.
De “Projecties” tab in Hugin

De originele foto’s zijn vervolgens:

  1. Ingelezen in de open-source software Hugin;
  2. Door de Hugin assistent over elkaar heengelegd (align);
  3. In de projections tab gekozen voor de Rectilinear projectie;
  4. Vervolgens in de Move’Drag tab zodanig geschoven en gekanteld dat het plaatje er zo natuurlijk mogelijk uitzag;
  5. In de assistent het panorama gemaakt.

Tijdens het panorama maken werden de tussen-bestanden bewaard. Deze zijn weergegeven op de middelste rij hierboven. Op de onderste rij staat het reaultaat.

Het uiteindelijke resultaat is nog wat verder verfijnd, rechtgezet en verscherpt in Gimp.

Hugin is geen gemakkelijk programma. In mijn ervaring met deze foto was er nogal wat trial and error nodig om het uiteindelijke resultaat te bereiken. Het is zeker wel een krachtig hulpmiddel met heel veel mogelijkheden die ik zeker nog niet allemaal heb doorgrond. In een volgend geval zal ik zeker weer gebruik maken van deze software.

3 thoughts on “Het EU-parlementsgebouw in Brussel

  1. Jeannette Kok says:

    wat een prachtige foto is het geworden! Een vraag: heb je het programma Hugin gedownload in je computer en daarin je gemaakte foto’s geopend en bewerkt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *