Architectuur voor Mixed Focus

Selfie hotspot

Binnen de Fotoclub Bilthoven ben ik lid van de werkgroep Mixed Focus. De opdracht die we ons voor deze maand (maart 2019) hebben gegeven is “architectuur”. Op zondag 24 maart ben ik daartoe naar de Uithof gegaan om foto’s van de moderne architectuur daar te maken. De resultaten vind je hieronder. Ik ben niet ontevreden over de oogst van een kleine twee uurtjes fotograferen en twee middagen bewerken.

Ik kon de mogelijkheid om van de op de Uithof aanwezige “Selfie hotspot”, blijkbaar een van de “services” die de Universiteit Utrecht aanbiedt, gebruik te maken niet laten lopen.

Minnaertgebouw

Mijn eerste stop was bij het Minnaertgebouw, een steenrood gebouw met een fraaie oppervlaktestructuur. Hier en daar is korstmos zichtbaar.

Op de foto van de zuidgevel heb ik de stand van de zonweringen in de middelste vier ramen op de verdieping aangepast aan de positie van de “plooi” in de gevel. Daardoor ontstaat een rustiger beeld.

De kleurrijke Uithof

Groen

Niet alleen het Minnaertgebouw is kleurrijk, ook andere gebouwen trekken de aandacht door het kleurgebruik. Daarbij worden felle kleuren niet geschuwd.

Onderstaande foto’s brengen dat in beeld. In elk van deze foto’s is de kleur geaccentueerd door, soms in een deel van de foto, de verzadiging wat op te voeren. In de eerste foto is de, oorspronkelijk bijna witte, achtergrond donkerblauw gekleurd.

Het in de opname vastgelegde perspectief van elk van deze foto’s heb ik zorgvuldig “gecorrigeerd” met behulp van het perspectief-gereedschap in Gimp. Uiteraard volgt de lens in mijn camera de wetten van de optica. Mijn hersens doen dat niet. Die “corrigeren” mijn waarneming omdat zij weten dat deze gebouwen vooral loodrechte hoeken hebben. In feite betekent dit tot op zekere hoogte dat deze foto’s laten zien wat ik denk te hebben gezien op het moment dat ik de sluiter ontspande.

Daarnaast wilde ik steeds een prominente lijn in de foto parallel aan de rand laten lopen. Bij een van de foto’s van de Universiteitsbibliotheek bleek dat, als ik de verticale lijnen van de gebouwhoeken precies verticaal maakte, het beeld zeer onnatuurlijk werd. Daarom zijn beide lijnen nog een beetje naar binnen gericht.

Enkele van deze foto’s zijn ook opgenomen in mijn Architecture album op Flickr.

Op de website van de Fotoclub Bilthoven vind je ook foto’s van andere leden van deze werkgroep.

4 gedachten over “Architectuur voor Mixed Focus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *