Jeugdherinneringen

Ik doe zo af en toe mee met de wekelijkse uitdaging van Flickr Friday. Elke vrijdag wordt voor de deelnemers aan deze groep een thema gepubliceerd. Je hebt dan tot de volgende vrijdag de tijd om een foto onder dit thema in te leveren. Mijn bijdragen aan deze groep zie je helemaal onder aan dit bericht. Hier beschrijf ik hoe ik met een van deze thema’s ben omgegaan. Door de beperkingen opgelegd door het corona-virus heb ik de rust en de tijd om met deze opdracht wat te experimenteren.

Deze week (2020, week 21) is het thema van die uitdaging “Childhood memories”. Ik heb daarvoor mijn oude Meccano-set tevoorschijn gehaald. Daarin zitten onderdelen waarmee mijn vader in de vroege jaren dertig heeft gespeeld, ikzelf in de late jaren vijftig en mijn zonen in de jaren 80 van de vorige eeuw

Voorbereiding

Deze foto heb ik wat kleur uitgehaald, niet via de verzadiging, maar door (in Gimp) een deels transparante zwartwit-versie in een laag over de kleurenversie te leggen. Mijn bedoeling daarmee was de foto een wat ouder aanblik te geven.

Voor dit thema heb ik mijn oude meccano-doos tevoorschijn gehaald. Daarin zitten, naast mijn eigen onderdelen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, ook nog een aantal onderdelen waar mijn vader als kind mee heeft gespeeld in de vroege jaren dertig. En nog enkele aanvullingen die mijn zonen in de jaren tachtig aan de verzameling toevoegden.

De schroefjes

Allereerst heb ik een kraan gebouwd, waarmee ik dan fotografisch aan de slag zou gaan. Ik heb genoten van het gedoe met die boutjes en vierkante moertjes, in een oude Engelse maat. Dat bouwen is wat ingewikkelder dan met Lego. Ik heb mijn oudste kleinzoon (10) tot nu toe dan ook nog niet enthousiast kunnen maken voor dit constructiespeelgoed. Wellicht komt dat nog.

Bewerkt met een NIK-filter (Silver Efex Pro, filter: 030 Film Noir 1, met “brightness” aanzienlijk hoger ingesteld dan in deze “preset”)

Een eerste poging om een foto voor het Flickr Friday thema te maken zie je hiernaast. In dit geval heb ik de foto m.b.v een NIK-filter . Dit filter voegt ook de wat rommelige rand toe. Ook hier is weer wat kleur terug gebracht door de uitvoer van het NIK filter deels transparant te maken.

In deze foto zijn geen directe aanwijzingen dat hij nú is gemaakt met als doel om oude herinneringen zichtbaar te maken. Daarom aarzel ik nog of er niet ergens een modern accent in de foto moet om aan te geven dat het niet écht een oude foto is, maar een gevoel van heimwee naar vervlogen jeugdherinneringen representeert.

Het uiteindelijke resultaat, dat inmiddels op Flickr Friday is ingezonden zie je hieronder. Het is een samenstelling van drie lagen van dezelfde foto (van onder naar boven):

  1. De originele foto, bijgesneden tot wat ik een aangename compositie vond
  2. Een 20% transparante, via het bovengenoemde NIK-filter naar zwart-wit omgezette kopie (de rand van deze foto is gekopieerd naar de originele laag)
  3. Een laag met alleen de telefoon, geknipt uit de oorspronkelijke foto; om de tweed afzonderlijke tijdvakken in deze ene foto te laten zien is de rand hier niet ingekopieerd.
Jeugdherinnering aan spelen met Meccano in de 1950s, vastgelegd in 2020 voor Flickr Friday

Ik heb met heel veel plezier mijn meer dan 60-jaar oude speelgoed gebruikt om mijn met huidige speelgoed (Nikon Z6 en fotobewerkingssoftware) te spelen en experimenteren. Dat was genieten!

Flickr Friday

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *