Focus stacking

Mijn nieuwe camera heeft een optie om een aantal opnamen met steeds iets andere scherpstellingsafstand te maken (“focus shift“). die reeks opnamen kunnen dan in een bewerkingsprogramma worden samengesteld (“focus stacking“), zodanig dat de resulterende foto van voor tot achter scherps is.

Hier beschrijf ik kort mijn eerste experiment daarmee.

In de kast met oud speelgoed van mijn kinderen, nu af en toe nog in gebruik bij mijn kleinkinderen, bevindt zich ook een groot aantal Playmobil-poppetjes. Voor dit experiment heb ik een half-ronde opstelling gemaakt met 10 poppetjes, waarbij de dichtstbijzijnde poppetjes op ongeveer 30 cm van de camera zijn geplaatst.

Met de focus-shift functie heb ik vervolgens vanaf statief een aantal opnamen gemaakt (brandpunt 24 mm; ISO 320; belichtingstijd 1/60; diafragma f/4). Hieronder zie je enkele van deze foto’s.

De focus-shift functie start op de scherpstel-afstand die door de fotograaf is ingesteld en gaat dan in in te stellen stappen naar oneindig. In het geval van dit table-top plaatje zijn de laatste opnamen dan ook over de hele diepte onscherp, want de camera-instelling staat dan op oneindig. Die laatste opnamen heb ik dan ook niet verder gebruikt. Uiteindelijk, na inspectie van de afzonderlijke opnamen, bleken de eerste 12 opnamen de scherpte respectievelijk van voor naar achter te leggen. Hierboven zie je zes van die opnamen (telkens een opnbame overslaand).

In een van mijn tips en trucs beschrijf ik een methode om met Gimp dit soort opnamen samen te voegen. Er zijn evenwel op internet ook freeware-programm’s te vinden die dit voor je kunnen doen. Ik heb hier gewerkt met Picolay, een wat ouderwets aandoend programma met een niet helemaal goed vertaalde interface en in mijn geval enkele kleine onvolkomenheden in die interface. Het programma werkt echter goed en snel. Er zijn ongetwijfeld ook andere programma’s te vinden. Het resultaat vind je bovenaan dit bericht.

Tot slot: je kunt uiteraard ook zelf met de hand de afstands-instelling in een serie opnemen steeds een klein stukje verzetten. Mijn camera doet dat automatisch, maar dat is uiteraard niet noodzakelijk.

Eén gedachte over “Focus stacking”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *